Solliciteren en werk na overlijden kind

“De zin van onzinnige dingen was verdwenen.

De zin van de zinnige dingen trouwens net zo goed…”

Solliciteren en werk na overlijden kind

Werken… Ik wil het niet! Ik ga het nooit meer doen! Waarom zou ik? Wat doet het er nog toe? Mijn kindje is er niet meer en ik ga nooit mijn huis meer uit!

Mijn hele lijf schreeuwde en was verscheurd, gekreukeld en gebroken na het overlijden van Juul. De zin van onzinnige dingen was verdwenen. De zin van de zinnige dingen trouwens net zo goed… Ik wilde alleen zijn met mijn verdriet, maar aan de andere kant wilde ik het uitschreeuwen dat ik moeder was geworden. Anderhalf jaar lang was ik thuis. En ik wist het zeker, nooit meer wilde ik voor de klas. Nooit meer juf zijn, daar was ik helemaal klaar mee.

“Nu had iemand haar erop gewezen haar overleden dochtertje niet te noemen…”

Toch moest ik uiteindelijk weer aan het werk en solliciteren dus, want mijn contract was inmiddels niet verlengd. Tenminste, niemand zei me dat ik moest gaan werken, maar ik dacht dat het een soort verwachting was van de omgeving. Ik voelde me er nog niet echt klaar voor, maar alles wat ik uitstelde zorgde ervoor dat de drempel steeds hoger leek. Tijd om te gaan solliciteren!

Je baan kwijt

Ik hoor het vaak. Moeders die hun baan kwijtraken na het verlies van hun kindje. Werkgevers die geen vertrouwen meer hebben in hun werknemers en ‘ons’ zien als labiel. Werkgevers die hun werknemers geen tijd kunnen of willen geven om het verdriet toe te laten en de persoon zich opnieuw te laten vormen. Het voelt als een vreselijke trap na. Alsof je iets verkeerds hebt gedaan. En dat terwijl je altijd zo’n goede, betrouwbare werknemer was.

Zelf belandde ik na de dood van Juul in de ziektewet en kreeg van het UWV alle ruimte en tijd (wat helaas niet bij iedereen het geval is). Mijn contract liep in die tijd af en werd niet verlengd. Na zo’n 1,5 jaar moest ik weer gaan solliciteren. Waar deed ik goed aan? Wat noem ik wel en niet in mijn CV en motivatie.

Hulp nodig bij het zoeken naar een baan? Kijk naar de coaching mogelijkheden.
Solliciteren

Er zijn vele wegen tussen thuis zitten en weer aan het werk zijn. Een stap daarvan is solliciteren. Vaak vermeld je in je CV en/of motivatie iets van je gezinssamenstelling. Zelfs deze was inmiddels erg ingewikkeld geworden.

Via Linkedin zag ik een bijzondere vraag langskomen van een moeder van een overleden kindje.

Bij een bericht waarin zij zich voorstelt (als werkzoekende) noemt zij dat zij moeder is van een dochter en ook een overleden kindje in haar hart meedraagt. Nu had iemand haar erop gewezen haar overleden dochtertje niet te noemen… Dit verbaasde haar, want ze noemde haar levende kindje toch ook. Zij vroeg hierbij advies en kreeg diverse reacties. Sommige vonden het juist mooi en krachtig overkomen, ze laat zien wie ze is en haar kindje hoort nu eenmaal bij haar en haar persoon, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar er waren ook (respectvolle) reacties waarbij men aangaf dat het voor een werkgever choquerend kan overkomen. Dat hij/zij bang kan zijn dat dit haar zou belemmeren in haar werk.

“Het ontbrekende stukje, maakt wie jij bent.”

Sollicitatietips  

Vertellen dat je moeder bent is heel normaal als je werkzoekende bent. Het hoeft echter niet altijd van toegevoegde waarde te zijn. En ja, een toekomstige werkgever kan zeker terughoudend zijn als hij/zij leest in de eerste alinea dat je een overleden kindje hebt.

Toch kan dit veel over jou als persoon vertellen, alleen moet je dat wel duidelijk maken in je motivatie. Waarom maakt dit jou krachtig en wat heeft het voor toegevoegde waarde in de toekomstige functie. Heeft het jou vaardigheden of een bepaalde levenservaring gebracht die ze bij geen ander kunnen vinden, maar die oh zo belangrijk is om in de functie in te zetten.

Dat het ontbrekende stukje in jouw leven toch ook is wat jij als compleet persoon bent. Je kindje ontbreekt, maar maakt jou wie je bent.

Hoe deed ik het

Inmiddels ben ik weer twee jaar aan het werk (toch als juf) en het voelt goed. Mijn werkgever had in het begin misschien wel wat twijfel. Was ik stabiel genoeg om voor de klas te staan? Maar inmiddels weten zij de kracht die ik heb gehaald uit mijn verlies en hoe ik dit juist kan gebruiken in mijn vak.

In mijn CV staat dat ik moeder ben. Ik maak bij iedere sollicitatie een nieuwe motivatie, passend bij de functie. Het overlijden van Juul heeft me veel gebracht. Ik ben gaan schrijven, organiseren en heb met alle ervaringen en gesprekken heel veel geleerd. Waar ik denk dat het van toepassing is op de functie laat ik dus zeker weten dat ik moeder bent van een overleden kindje.

Heb je de behoefte… geef jezelf dan ook de ruimte om je kindje te noemen. Maar hou als speerpunt dat het om jou gaat en om de functie die jij ambieert. Een functie die een toekomstige werkgever graag zo goed mogelijk vervuld ziet worden. Dus hou als middelpunt waarom dit jou dé geschikte kandidaat maakt.

you are my missing piece

 

  1 reactie op “Solliciteren en werk na overlijden kind

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram