Sterrenouder, wel of niet

Sterrenouder, wel of niet
“Hoeveel kinderen heb je dan?” vraagt ze me. “Ik heb er 4.” Antwoord ik.
Wow, dat is lekker druk.” Zegt ze
(Oh daar gaan we) “Nee hoor, dat valt wel mee. Eentje is al 20, de ander 17, die zorgen wel voor zichzelf. En de kleinste is 1,5. Eentje leeft niet meer, dus die is ook erg rustig.”
Ze schrikt, de humor die ik gebruik pikt ze even niet op…. had ik kunnen weten.
Lees HIER de blogs van mijn dochter over Juul 
Vlinder, ster of engeltje

Als een rups niet meer is, leeft hij verder als vlinder.
Mijn dode kindje is geen vlinder. Het idee van een vlinder staat voor mij eigenlijk alleen symbool voor haar voortbestaan. Ook al is ze niet hier, ze is er toch ook weer wel, ze hoort erbij. Ze is dus geen vlinder, geen ster en nee, ook geen engeltje. Juul is Juul, mijn dochter… een mens.
Als iemand is overleden dan relateert men vaak aan een ster, vlinder of engel. Dat wil niet zeggen dat ze dat ook zijn. Maar het zien van zo’n symbool kan van veel betekenis zijn.

Een nieuw woord in de dikke Van Dale

Het Nederlands heeft een nieuw woord gekregen, sterrenouder.

Lees HIER het artikel

Er zijn veel verschillende reacties. De ene vindt het mooi de ander zegt: “Mijn kind is geen ster.”
Wat mijn gevoel erbij is? Nee, ik heb er niks mee. Ik heb nooit een connectie gevoeld met sterren. Dat wil niet zeggen dat ik er iets tegen heb. Hoe kan dat ook. Het woord was voor iemand zo belangrijk dat hij ermee naar de dikke Van Dale stapte.
Al heel lang hoor ik over het gemis van een woord voor ouders van overleden kinderen. Zoals er een woord is voor kinderen zonder ouders, ontbrak het aan een woord voor ‘ons’. Maar ja, wat moet dat woord worden?! Ik weet er geen. Het feit dat ik Vlinderkindcafé/-mama gebruik wil niet zeggen dat ik Juul zie als vlinder. Ook bij het zien van een vlinder denk ik niet dat Juul daarin verstopt zit. En nee, we zijn geen moeders van vlinders.
Zo snapt deze ouder ook wel dat zijn kind geen ster is. Ik begrijp wel waarom dit dat toch betekenisvol voor hem is.
Het woord sterrenouder klikt lang niet bij iedereen. Of er ooit een woord komt dat dat wel doet??? Welk woord zou dat dan wel kunnen? Ik denk dat er nooit een woord zou kunnen zijn die de ‘lading’ dekt. En al zeker niet dat alle ouders van overleden kinderen er een gevoel bij hebben dat het helemaal klopt.

Toch vind ik het mooi

Ik vind het mooi dat deze ouder de stap heeft genomen. En kan alleen maar bewondering hiervoor hebben. Het feit dat er eindelijk aandacht en erkenning komt in de Nederlandse taal is natuurlijk ook een stap in de goede richting. Dat ik het woord niet zelf zal gebruiken heeft enkel en alleen met mijn eigen gevoel te maken.
Het zou vreemd aanvoelen als ik een volgend gesprek heb.

“Hoeveel kinderen heb je?” “Ik heb er 3, nou eigenlijk 4, maar ben sterrenouder van 1….”

Nee, ik ben gewoon mama van 4♡

Wat vind jij van het woord “Sterrenouder”?

sterrenouder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram