Zwanger worden…hoe? Fridays facts 8

My life…het antwoord!

Zo moeilijk is het allemaal niet. We zijn ervoor gemaakt. Baby’s maken en krijgen. Toch gaat het niet altijd “vanzelf” en dan komen er veel vragen. Vragen waarop we het internet dagen afzoeken naar HET antwoord….maar is dat er wel?

Even wat feitjes. Men heeft nodig een man en een vrouw. Één eitje en miljoenen zaadcellen moeten de klus geklaard krijgen. In theorie klinkt het alsof dat dus niet zo moeilijk moet zijn, de praktijk laat echter vaak een ander beeld zien. Om te beginnen moeten alle omstandigheden optimaal zijn. Een goede temperatuur, genoeg cellen en geen traag zaad. Geen sexy strakke boxers dus meer. Deze basis dingen weten we allemaal wel. Hoe we zo gezond mogelijk moeten leven om de kans op een gezond kindje te vergroten. Maar dan…je hebt het allemaal, je zorgt voor de optimale conditie en nog steeds wil het niet lukken. En als je maar lang genoeg bezig bent krijg je het, met een beetje geluk, voor elkaar om je te laten onderzoeken. Als daar wat uitkomt kom je in een traject zoals IVF of ICSI terecht. Dan begint een spannende tijd.

Soms is er geen oorzaak te vinden, net als bij ons. Alles is goed, gezond en werkt naar behoren. Een ziekenhuis is dan niet zo snel in het aanbieden van fertiliteitsbehandelingen. “Probeer het nog maar even.” krijg je dan als antwoord. En dan gaat je lichaam ineens met je spelen. Een ovulatie die maar niet komt (en toch echt nodig is om zwanger te raken), je menstruatie die ineens wegblijft of last van kwaaltjes die je normaal zou herkennen bij een zwangerschap. Dagen doorbrengen met ovulatietesten en zwangerschapstesten en geen uitslag waar je op zit te wachten. Waar je normaal de klok gelijk kunt zetten op je menstruatie, zit je nu maandelijks met onzekerheid en hoop.

Veel vragen hebben wij al opgezocht en veel antwoorden niet gevonden. Toch wil ik proberen om een paar vragen op te helderen!

We vrijen elke dag, waarom lukt het dan toch niet?

Elke dag is niet de oplossing. De man heeft wel even nodig om weer een gezonde voorraad te verzamelen. Om de dag is beter. De zaadcellen blijven nog wel even rondzwemmen in je baarmoeder! Als je je ovulatie goed weet kun je misschien zelfs twee dagen overslaan. Pas op dat je niet een week gaat ‘sparen’, dan gaat de kwaliteit namelijk weer achteruit!

Wanneer is het beste moment om gemeenschap te hebben?Question_Girl

Zodra je ovulatietest de welbekende piek aangeeft schijnt het moment te zijn. De eisprong volgt dan binnen 12 tot 36 uur. Vandaar dat er aangeraden wordt om op de dag van je piek te vrijen.

Je bent over tijd, maar de zwangerschapstest geeft aan dat je niet zwanger bent. Kan het toch zo zijn?

Het kàn, maar de kans is niet groot. Er zijn altijd uitzonderingen. Er zijn altijd mensen waarbij het wel zo was/is. Toch is het meestal niet zo.

Kun je met een ovulatietest testen of je zwanger bent?

Dit is een lastige. Het kan, maar de moeilijkheid is dat een extra streepje op de ovulatietest niet hoeft te betekenen dat je zwanger bent. Ik zou er nooit vanuit gaan. Ik las ooit een mooie uitleg hiervan: De LH (ovulatie) en HCG (zwangerschap) lijken erg op elkaar. Stel je voor dat LH een rondje is en HCG een rondje met een hoedje. Vandaar dat een ovulatietest wel het HCG kan meten, maar omdat hij niet het hoedje meet is het dus niet te zeggen dat je daadwerkelijk ook zwanger bent!

Je hebt bloedverlies gehad, kun je toch zwanger zijn?

Dit is zeker een mogelijkheid. Het is zelfs zo dat dit precies rondom de dagen dat je had moeten menstrueren gebeurd. Dit kan een innesteling zijn, of gewoon een gesprongen adertje. Je kunt het dan ook aanzien als je menstruatie. Ook kan het een vroege miskraam betekenen. Bloedverlies verderop in je zwangerschap is ook mogelijk, dit is altijd reden om na te laten kijken. Dit kan van alles betekenen. Daar ga ik vandaag niet verder op in…

Te vroeg (negatief) getest, kan ik toch zwanger zijn?

Natuurlijk kan dit! Het lichaam heeft even nodig om het HCG aan te maken. Dit gaat best snel, maar weet wel dat het innestelen tot negen dagen na je ovulatie plaats kan vinden. als je dus erg vroeg test is er nog niet altijd genoeg HCG aanwezig!

Heeft anticonceptie nog invloed op de kans om zwanger te raken?

Het ligt aan de soort anticonceptie die je gebruikt hebt. De pil schijnt flink invloed te kunnen hebben, waar je na een mirena (spiraaltje) al eerder meer kans hebt. Het kan dus ook zijn dat je menstruatie een paar maanden van slag is en dat het even duurt voordat je een regelmatige cyclus krijgt. (sommige hebben van nature al geen regelmaat in hun cyclus)

Hoe snel na een miskraam mag je weer zwanger worden?

In principe mag dat meteen. Het zal per situatie en duur van de zwangerschap echter verschillen. Hiermee zou ik toch contact opnemen met een arts. Soms is het gewoon toch even beter om je lichaam even te laten herstellen. Geduld hiervoor vinden is natuurlijk een hele andere kwestie!

Hoelang na een keizersnede mag je weer zwanger worden?

Dit advies verschilt per ziekenhuis. Soms zeggen ze dat het na een jaar pas mag en een ander geeft na drie maanden weer groen licht. Het meest voorkomende is een advies van een half jaar. Goed het lichaam laten herstellen is uiteraard erg belangrijk. Overleg dit met je eigen arts, zou ik zeggen. Ook hier is iedere situatie weer verschillend. Hou er rekening mee dat je ovulatie wel eens wat langer weg kan blijven na een miskraam.

Genoeg feitjes voor vandaag, ik weet dat je nog meer vragen hebt!  Die heb ik ook…. Stel ze gerust! Ik zoek met je mee naar een antwoord!!!

Ik kan je dus niet geruststellen. Belangrijk is de hoop te houden, maar je er niet blind op te staren. Maar ja, hoe doe je dat? Soms kom je tot de ontdekking dat je bijna alleen nog maar bezig bent met zwanger proberen te raken en te zoeken naar informatie. De vraag wat je verkeerd doet en hoe je het nu echt moet doen . Dagen kun je zoeken naar het antwoord en op een dag kom je tot de ontdekking dat je eigenlijk al een hele tijd niets leuks hebt gedaan, dat je al dagen geen tv-avondje hebt gehad. Antwoorden zijn er waarschijnlijk niet. Wel tips, maar het is een kwestie van ook heel veel geluk.

Wij hebben geluk dat we terecht konden in het IVF-traject, maar ook dat geeft blijkbaar geen garanties… Ik hoop op een cadeautje voor iedereen die deze wens met ons deelt!

Forumtip: Zwanger worden, hoe?!

My life blogs, how is your life?!

Liefs Nathalie

Sites waar je al je vragen kunt stellen (forum enz): zwangerschapspagina en brabbels

pregnant-193839_640

  14 reacties op “Zwanger worden…hoe? Fridays facts 8

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram