De wonderlijke wereld van de hersentjes bij peuters en kleuters

My life…uitspraken kinderen.

“Mama , wil je het donker uit doen?” vraagt mijn dochter wanneer ze het licht aan wil hebben. Danny spreekt over Pikkinokio als ik voorlees uit het boek van het houten kindje met de groeiende neus.

Dit zijn twee van de vele opmerkingen van mijn kinderen die ik heb onthouden. Ik ben een grote zeef, het lijkt wel of ik mijn leven lang al dement ben! Het werkt niet naar behoren, zeg maar. Zo jammer, want ik weet dat ik dagelijks in de kreukels lag om de opmerkingen van de kinderen. Ik weet er echter weinig meer van… Vaak kan ik er wel om lachen, maar als ik dan mensen hoor vertellen over dit soort dingen dan baal ik wel dat mij dat gewoon niet meer lukt om naar boven te halen. Gelukkig heb je dan je familie die je soms herinneringen terug laat brengen die je allang weer vergeten was. Of ik zit daar als een grote dwaas, met grote ogen en mond open, mezelf te verbazen dat ik het echt niet meer in het kamertje boven terug kan vinden. Had ik het schrijven maar eerder ontdekt!

spreuk nikkiHet gaat allemaal zo snel voorbij. Ondertussen lopen hier twee pubers rond die met kop en schouders boven mij uit steken en de grappige opmerkingen die ze als peuter en kleuter maakte zijn voorbij. Maar lieve ouders, wees gerust! Ook pubers kunnen je krom laten liggen! Op de twaalfde verjaardag blijken ze ineens een vakje geopend te hebben die humor heet. Ineens hebben ze scherpe opmerkingen die uit zeer onverwachte hoek tevoorschijn komen! Opmerkingen waarvan ik zelf nooit gedacht had dat ze die al zouden begrijpen, laat staan zelf maken. Kans dat dit verdwijnt bestaat natuurlijk ook! Waar mijn dochter me vaak verbaasd met haar rake grappen (ze is 14 nu), daar is mijn zoon ineens een stuk minder humoristisch geworden. Tenminste, hij heeft het misschien nog wel, maar hij is zo’n standaard puber die gezelschap van volwassenen maar gênant vindt! Nog maar weinig is hij te vinden in dezelfde ruimte als wij. En begrijp me iet verkeerd, het is een schat en hij kletst gezellig als het wel zo is, maar zodra wij een grapje op tafel gooien zie je hem denken: “Wat doe ik hier, ik schaam me rot, hou op, doe normaal, doe niet zo oubollig met je grappen…”

Zijn humor is vooral omgeslagen in het kijken van bloopers en grappige filmpjes (meer van deze tijd ofzo). Samen met de buurjongen liggen ze dan totaal over de grond te rollen van het lachen. Hier zit ik dan in stilte te genieten. Heerlijk als je ziet dat je kind zoveel lol heeft! Nikki zit nog volop in haar humor. Ook mij laten schrikken doet ze al jaren! (en ik trap er elke keer weer in) Zij heeft zichzelf echt goed ontwikkeld hiermee. Waar ze voorheen niet zo goed tegen een grapje kon en faalangst had, heeft ze nu een dosis zelfspot ontwikkeld. Af en toe kunnen we dan ook heerlijk lachen om een actie die ze maakt of een vervoeging  die totaal de plank misslaat. Deze gebruiken we dan nog weken en sommige zullen altijd blijven bestaan. Ik heb twee fantastische pubers en mag in mijn handen knijpen dat ze zo goed gaan.

Ik heb me uiteraard langere tijd zorgen gemaakt of het wel goed zou komen met ze. Het overlijden van hun zusje is zo ingrijpend geweest voor ze. En net wanneer je denkt dat je niet meer weet hoe je ze moet helpen hiermee, blijken ze zelf zo hard ervoor te vechten en staan ze ineens weer volop in het leven. En het mooiste is, dat ze Juul als volkomen zusje zien. Net zoals wij haar deel van het gezin houden, zo noemen zij ook regelmatig haar naam. Ze vinden het helemaal niet vervelend om over haar te praten en zo betrekken we met z’n viertjes Juul bij ons leven. Zij doorstaan alle verdriet, frustraties en gemis samen met ons en ze zijn geweldig! Zij houden samen met ons de herinnering aan Juul sterk.

Juultje zou nu beginnen met praten en waarschijnlijk had ik ook haar opmerkingen niet allemaal onthouden. Want ik vraag me af of mijn boek en blog werkelijkheid zou zijn geworden als ik haar nu hier had rondlopen.

My life blogs, how is your life?!

Liefs Nathalie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram