Schoolreisje, leerzaam of gewoon leuk?! Fridays Facts 9

My life…als juf.

De discussie barst elk jaar op vele scholen weer los. Schoolreisjes plannen brengt denk ik vaak een verschil in mening. En niet alleen scholen, ook leerkrachten en ouders verschillen vaak van mening wat betreft het doel van een schoolreisje. Hoe kun je iedereen tevreden houden? Hoe krijg je een dag die beide ladingen dekt!? Of moeten je dat wel willen? Is het echt zo dat je als school de verantwoording hebt om zo’n dag ook leerzaam te houden? Of is het juist dat een groep ouders deze verwachting schept? 

Mijn mening en ervaring

Persoonlijk heb ik er niks op tegen als een schoolreisje ‘just for fun” is. Er wordt al heel veel verwacht van leerlingen en ook werken ze het hele jaar erg hard om aan al deze verwachtingen te voldoen. En zelfs een schoolreisje zonder educatief doel is nog steeds echt wel zinvol. Een leuke, gezellige dag vol lol kan een groep nader tot elkaar brengen. Ik denk dat een goede sfeer in een groep ontzettend belangrijk is en ook zien ze elkaar eens van een andere kant. De altijd rustige en beetje eenzaam ogende Kees blijkt ineens heel dapper en gaat in die doodenge achtbaan. Iedereen kijkt nu tegen hem op! Terwijl ze daarvoor hem eigenlijk maar saai vonden. Nu is Kees best geliefd bij de andere leerlingen en ook op school spelen kinderen meer met hem. Hij kruipt ineens veel meer uit zijn schulp!

images (1)Ik ben soms bang dat school niet meer leuk kan/mag zijn, terwijl dat juist zo belangrijk is. Veel teveel is gefocust op leren en resultaten. (ook in het bedrijfsleven zie je veel meer komen van hard work, no play) Uiteraard is het ook van groot belang dat we goede resultaten krijgen. Ik hoop echter dat we daarbij het belang voor de sfeer, de lol en een goede band hebben met elkaar niet verdwijnt. Ik hoop dat we niet de leuke uitjes hoeven te begraven. Want de basis van goede resultaten ligt ook bij het groepsgevoel! Elkaar leuk en aardig vinden, zorgt er ook voor dat we elkaar helpen, begrijpen en steunen. Gelukkig zien veel scholen dit ook en komt daar veel aandacht voor om dit te verbeteren! Maar dit is een heel andere discussie. Terug naar het schoolreisje!

Ervaringen van mijn kids

Na de evaluaties van de schoolreis ervaringen van mijn kinderen heb ik mijn mening vastgesteld. Ik was altijd al voor een leuke dag! Maar nu helemaal. Geen educatie, voor 1 dag in het jaar! Mijn kinderen (14 en 17 jaar nu) Kunnen nog prima vertellen dat ze die educatieve uitjes echt de minste vonden. Zij hebben niet eens het besef van het verschil, maar wanneer je vraagt welke schoolreisjes de leukste waren, dan komen ze al snel met de pretparken. Nemo en het Archeon waren wel leuk, maar niet zo….

Ook was schoolkamp groep 8 van mijn zoon een leerzaam uitje. Ze gingen op prehistorisch kamp. En met prehistorisch bedoel ik dat ze dus zelf drie dagen gingen leven als mensen in die desbetreffende periode. Zelfs snoepjes waren verboden (hoezo kamp zonder snoep?!?!?) en ze sliepen in jute zakken op balen hooi en moesten alles zelf maken (brood enz). Echt héél leerzaam!!! Maar dan ‘s avonds de leerkrachten met chips en cola zien zitten….dat steekt nog steeds! En zo blijkt, het is niet maar 1 dag. Het gaat mee tot je volwassene dagen. Hoe leuk en hoe bijzonder is het om met al je vriendjes een dag in een pretpark te doen wat je anders nooit zou doen! Dat brengt toch de meest geweldige herinneringen.

Tot slot

papier hierEen geheel educatief schoolreisje heeft dus niet mijn voorkeur. Uiteraard wil ik hiermee niet zeggen dat een dergelijk uitje meteen maar saai is. Natuurlijk niet! Ook op zo’n dag kun je veel plezier hebben. Met mijn eigen kinderen ben ik bijvoorbeeld naar het Esher museum geweest. Superleuk, met een waanzinnige zolder vol met leuke en leerzame activiteiten. Wij hebben dan een erg leuke dag. Toch is een dagje Walibi met elkaar net even leuker, op een andere manier. De kinderen zijn al dagen van tevoren enthousiast en praten nog dagen na. Is die spanning en het enthousiasme wat ze dan beleven geen goud waard?!

Een school staat vrij in zijn keuze. Waar vroeger een schoolreisje gewoon leuk mocht zijn voelen we nu misschien meer een verantwoordelijkheid om het vooral educatief te maken. Maar geheel leerzaam is niet voor iedereen de ideale oplossing. En om zoveel mogelijk mensen tegemoet te komen, is het pakken van een middenweg misschien wel de beste. Er zijn prima mogelijkheden die ‘just for fun’ lijken, maar ook een leerzame optie bieden. Neem bijvoorbeeld de Efteling. Dan denk ik meteen aan een dag vol attracties en het sprookjesbos voor de kleintjes. Maar zij hebben een heel programma wat zelfs op school dagen voor het schoolreisje al kan beginnen en wat je de dagen erna ook weer op kunt pakken. (klik op de foto)

Geef je mening

Met zoveel mensen, zoveel mogelijkheden en nog veel meer meningen kunnen we nooit precies op dezelfde lijn terecht komen. Sommige scholen doen dan om het jaar een educatief uitje en de andere jaren ‘just for fun’. Maar wat vinden jullie, ouders en leerkrachten? Wat heeft jouw voorkeur? En wat is jouw argument?

My life blogs, how is your life?!

Liefs Nathalie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram