vruchtbaarheid + problemen enzo…#NFAWUK

My life…nog meer awareness #NFAWUK

Even kort, inhoud van het traject

De eerste prik, daar moet je even doorheen! Eh, eigenlijk moet je even door je eigen huid heen. Het voelt heel erg tegennatuurlijk om dat te doen. Tenminste, de eerste keer dan. Ik kreeg het dan ook maar lastig voor elkaar en toen nam Ewout het van me over. De volgende dag deed Nikki (14 jaar dus…) het nog makkelijker dan dat Ewout het deed. Toen werd het toch echt tijd dat ik het zelf ook een keer voor elkaar kreeg! Daarna wordt het al snel heel gewoon en heb je de plekjes ontdekt waar ze het meest vloeiend naar binnen gaan. Één tip, nooit te langzaam! Gewoon lekker erin hakken die naald! Ik voelde me top. Ik had nergens last van, vond ik. Maar langzaam merkte ik dat ik toch elke dag wel een middagtukje kon gebruiken en ik voelde me niet mezelf. Ik voelde me heel onrustig. Een klein beetje uitslag en dat was het.

Toen ik echter een tijdje gestopt was met de medicatie voelde ik me langzaam weer mezelf worden en merkte ik pas hoeveel invloed de hormonen in mijn lijf hebben gehad. Ondertussen kwam ik niet veel meer bij vriendinnen en kon je mij vooral thuis aantreffen. Geen idee waarom, maar je hebt er gewoon geen zin in lijkt wel. En waar je je normaal wel overheen kan zetten, dat lukt niet niet.

avatar84442_1Medicatie die je gebruikt voor bijvoorbeeld een IVF behandeling kunnen erg veel invloed geven in je leven. Niet alleen de bijwerkingen, maar ook doordat je ze op een vast tijdstip moet inbrengen. Dan is er nog een punctie (het verwijderen van je eitjes uit je eierstok) waar vrouwen zich helemaal gek over kunnen maken! Ik ook, ik ben geen mietje denk ik graag, maar voor de punctie liep het zweet me langs mijn bilnaad! En als je dan denkt dat je het ergste hebt gehad, dan komt het wachten. Eerst of er bevruchting plaats heeft gevonden en dan, na de terugplaatsing van een embryo, het wachten of je hoopje cellen is blijven plakken in je baarmoeder. Deze periode wordt vaak als ergste ervaren. Het vreet je helemaal op. En dan, dan mag je testen (of je bent inmiddels al ongesteld) en dan komt die grote teleurstelling dat het wederom niet zo is. Eerst ben je sterk, maar uiteindelijk stort je gewoon weer in. Om vervolgens daarna weer op te krabbelen en het hele ritueel overnieuw te doen. Met een beetje geluk heb je nog cryo’s (ingevroren embryo’s) over en hoef je niet te prikken. Maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd. Oh ja, en laten we die verdomde rustmaand niet vergeten! Een (voor je gevoel) nutteloze maand, waarin jij gewoon door wilt pakken, maar de artsen daar de rem op hebben gezet.

Awareness

Het is weer zover, het is weer een awareness-week. Ik weet dat er wel heel veel bijzondere dagen zijn waarop we bepaalde situaties in acht moeten nemen. Even extra aandacht op… Eergisteren hoorde ik zelfs, op de radio, dat het de dag van de rookmelder was. Zo zie je, overal is een dag voor!  Deze week is het National Fertility Awareness week . 

2014-10-01-11-44-47-892Een poosje terug vroeg ik jullie aandacht voor babyloss, om een kaarsje te branden en te delen, ik beloof dat ik niet aan de gang zal blijven! Je hoeft nu ook niets te doen. Het enige wat ik vraag en wat geldt voor de meeste blogs van mij, is aandacht. Aandacht voor situaties waar niet iedereen bij stilstaat. En dat is ook niet gek. Ik stond er voorheen ook niet bij stil, natuurlijk ga je pas dingen anders zien als je jezelf ergens middenin bevindt! En doordat jullie mijn blogs lezen denk ik dat ik al aardig wat mensen meer inzicht heb laten kijken in mijn leven en daardoor ook in het leven van anderen die hetzelfde doormaken als invisible mom of het IVF doorstaan . Daardoor creëren we al awareness en ik ben jullie dankbaar voor alle steun en begrip en het trouw meelezen!

Je kunt wel uiteraard wel wat doen: GET INVOLVED 

Paaseitjes zoeken in het AMC

anne-tel-omslagEerder vond ik veel herkenning in De Lab Baby van Patricia van Liemt. Momenteel zit ik midden in het verhaal van Anne Tel. Ook bij haar ging het allemaal niet vanzelf en heeft zij een lange weg moeten afleggen voor haar grote wens. Haar dagboek bracht ze uit en het kreeg de prachtige titel “Paaseitjes zoeken in het AMC” (en is momenteel zelfs wereldwijd verkrijgbaar!). Een heel herkenbaar verhaal, welke uiteraard voor dames in ‘het’ traject fijn is (misschien handig om het nawoord als eerste te lezen, 10 hele belangrijke tips!). Maar ik raad het ook zeker aan voor de ‘omstanders’. Neem een kijkje in het leven van Anne en creër meer begrip en awareness.

Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je begrijpt wat iemand moet doorstaan en dat hoeft ook niet. Maar ik hoor te vaak dat men niet begrepen wordt. En dames in het traject…wees meer open van wat je doormaakt. Neem niet zomaar aan dat ze het toch niet begrijpen, de meeste mensen zullen je verbazen. Uiteraard zal niet iedereen begripvol zijn, dat blijft, maar vertel jouw verhaal en deel. Dan valt het meestal best wel mee… Of ligt dat aan mijn omgeving? Heb ik gewoon enorm geluk? En waarom vertellen we het vaak aan maar weinig mensen om ons heen?

Forumtip: Fertiliteit 

My life blogs, how is your life?!

Liefs Nathalie

  2 reacties op “vruchtbaarheid + problemen enzo…#NFAWUK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram