Waar ligt de grens voor jouw wens? Draagmoeder.

help wanted

My life…waar ligt mijn grens?

“Ik draag wel een baby voor je!” Deze mogelijkheid is mij al een aantal keer na Juul haar geboorte en overlijden aangeboden. Familie en vriendinnen. Door de risicovolle zwangerschap en kans op herhaling hiervan bij een volgende zwangerschap, hadden een aantal mensen om mij heen snel de keuze gemaakt! Zij wilde dit wel voor ons doen. Ik wist niet goed wat ik hierop moest zeggen. Het is ontzettend lief aangeboden, maar ik was helemaal niet van plan om een zwangerschap ‘uit handen’ te geven. Ik was hier nog helemaal niet mee bezig. Naarmate de maanden voorbij gaan, en ik nog steeds niet zwanger ben, hebben we het er wel eens over gehad. Niet heel serieus, maar meer of we er wel open voor zouden staan.

NPO uitzending

Vorige week is er bij de EO een programma geweest over illegaal draagmoederschap. Draagmoederschap is in Nederland toegestaan, maar onder strikte regels (lees: wat is een draagmoeder). Er geld voor vragen mag absoluut niet! In het programma Dit is de dag Onderzoek geven ze een beeld van het illegaal moederschap, waar draagmoeders in de rij zouden staan om voor een bedrag tussen de €10.000,- en €25.000,- dit te willen doen. Toen kwam hier thuis de discussie of dat nou wel of niet toegestaan zou moeten worden. In eerste instantie vond ik het redelijk onmenselijk overkomen. Draagmoeders die eisen hadden voor het gezin waarin het kindje terecht zou komen. Geld wat ervoor gevraag wordt. Een draagmoeder van 49 met aanzienlijk overgewicht die al voor de zoveelste keer draagmoeder zou worden. Ik begreep niet dat men dit zomaar op deze manier zou doen.

Maar…

Ook wij kwamen snel tot de conclusie dat dit extremen zijn. Het zijn de uitzonderingen. Al snel volgt op de uitzending een blog , (Ester steekt van wal) waarop een draagmoeder woest blijkt op de uitzending van de EO. Niet alleen laat zij de andere kant zien, alle instanties waar je als draagmoeder bijvoorbeeld mee te maken krijgt, ook komt zij naar voren met het gevoel en de liefde waarmee dit gedaan wordt. De ware reden achter het draagmoederschap!

Eindconclusie van mezelf

Ester vindt dat er door de EO een negatief beeld is neergezet over draagmoeders, maar dit is niet wat ik zag.  Misschien ziet zij door haar ervaring als draagmoeder toch andere dingen dan ik. Het programma ging niet over draagmoeders en dat dit slechte wezens zijn, nee, het ging over illegaal draagmoederschap. En of je het nou ermee eens bent of niet, geld ervoor vragen blijft illegaal.

En nee, je struikelt niet over de advertenties, maar wanneer ik even het internet opduik kom ik inderdaad al snel (zeker vijf) sites tegen met oproepjes… En het zijn geen tientallen sites, natuurlijk gaat het om een handjevol mensen die hier hun oproep plaatsen, maar ze zijn er wel degelijk. Neem het volgende punt dat zij aankaart, zoals: “Ik kan me niet herinneren dat er een horde instanties meekeek toen ik zwanger werd van mijn eigen dochter.” hebben niets met dit item te maken. Natuurlijk moeten instanties meekijken tijdens een draagmoederschap!

Kijk naar het Australische stel dat een tweeling zou krijgen via een draagmoeder. Toen echter bleek dat één van de twee ernstig gehandicapt/ziek was, lieten ze deze achter en namen alleen het gezonde kindje mee. En dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar deze ene keer is al teveel! En precies daarom moet er toezicht op zijn, om zulke praktijken te voorkomen. Natuurlijk is er geknipt en geplakt in het programma en komt het waarschijnlijk erger over dan het is (het is waarschijnlijk maar een handjevol vrouwen die het op deze illegale manier doet), maar om sommige dingen kun je niet heen. Wanneer je als 49-jarige dame jezelf voor de zoveelste maal aanbieden als draagmoeder (tegen een flinke betaling) dan ben je als ‘broedmachine’ bezig. Dit is simpelweg je geld verdienen als draagmoeder. En dat mag gewoonweg niet. Maar natuurlijk is zij een uitzondering! Toch is een handjevol van deze vrouwen al een handjevol teveel… Het is niet voor niks dat er hele strenge regels toebedeeld zijn aan het draagmoederschap.

Wanneer ik het blog lees van Ester, wat volkomen uit gevoel is geschreven, dan begrijp ik waarom zij boos is op de EO. Het kwam voor haar over alsof dit (deze negatieve weg) de enige manier is waarop het gaat in Nederland. Maar dit beeld klopt niet en dat ben ik absoluut met haar eens.  Draagmoeders zitten vooral vol met liefde en goede bedoelingen. Het is heel zwaar, maar je doet het omdat het goed is, omdat het goed voelt! Ester is een fantastische vrouw die de droom, de allergrootste wens van haar zus heeft laten uitkomen. Haar band met haar neefje zal zo bijzonder zijn. dit zullen wij niet kennen. Zij is een ware draagmoeder. Ik weet niet of ik dat wel zou kunnen. Zij is een bijzondere uitzondering. Iemand die het met alle liefde heeft gedaan. zoals het hoort! Want een baby moet niet zijn eerste negen maanden doorbrengen op een plek die alleen om geld draait. Dat wil niet zeggen dat ik ertegen ben dat ervoor betaald wordt (tot een nader te bepalen grens)! Maar regels en toezicht moet je er absoluut wel bij hebben.

Dus Ester…hulde aan draagmoeders…zoals jij!

Wat zou ik doen?

Zou ik het doen? Zou ik een vriendin/familielid draagmoeder voor ons laten zijn? Ik denk het niet. Ik begrijp dat er mensen zijn die hiervoor kiezen. Onze situatie is niet uitzichtloos, wat betreft zwanger worden. dit maakt het voor mij niet mogelijk te kunnen zeggen of ik het wel of niet zou doen. Ik denk dat je deze keuze pas kunt maken wanneer je daadwerkelijk zelf geen mogelijkheid meer over hebt tot een eigen zwangerschap. Hopelijk is het ook niet nodig, hopelijk hoef ik er nooit serieus over naa te denken, maar het is toch geruststellend dat de mogelijkheid er ligt!

My life blogs, how is your life?!

Liefs Nathalie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram