Zwangerschapswens, van geheim naar geen geheim

Zwangerschapswens, van geheim naar geen geheim

Zwanger van Lars

Zwanger worden. Tsja, toen ik zwanger wilde worden van Lars maakten we daar nog een groot geheim van. Wat was ik blij toen het in de vierde poging was gelukt. Drie maanden lang was het ons geheim en hadden we zelfs de commode alvast gekocht. We vertelden het de familie door middel van cadeautjes en lieten het geslacht weten door een eigen gemaakte taart met blauwe vulling. Het was een goede zwangerschap en besloten om de bevalling thuis te doen. Ook dat leek allemaal goed te verlopen, maar toen Lars geboren werd was het helemaal mis. Hij was slap en bewoog niet, hij had ernstig zuurstof tekort gehad wat tijdens de bevalling wat niet waar te nemen was. Na veel paniek, hoop en vrees is Lars een week later in het VU in Amsterdam op mijn borst en in de armen van mij en mijn vriend gestorven…

zwanger van Lars

Geen geheim meer

Nu, ja nu is dat anders. Ik maak er geen geheim van dat wij heel graag een broertje of zusje van Lars willen. Dat maakt het nu wel wat makkelijker. Soms wil je wel bij familie of goede vrienden iets kwijt daarover, want alles is nu zo anders. Alles is anders dan toen ik zwanger wilde worden van Lars. Destijds was het jammer dat het niet gelukt was, volgende maand weer een kans. Nu is het niet alleen maar jammer. Nee, nu maakt het alles gelijk weer zo uitzichtloos. We zijn gewoon toe aan een beetje geluk. Elke maand begint de hoop weer een beetje te groeien en dan weer die klap, die twijfels over mijn cyclus, dat ik waarschijnlijk nog heel lang moet wachten, omdat de pijn en verdriet en het te graag willen, waarschijnlijk ook niet mee helpen. Weet je, een tweede kindje doet niks veranderen aan het verdriet en gemis om Lars, maar een beetje geluk naast ons verdriet dat willen we zo graag.

Wat knap van jullie

Als je er geen geheim meer van maakt dat je graag weer zwanger wilt worden, krijg je daar natuurlijk ook reacties op. Eén reactie wil ik graag met jullie delen. Er is overigens niets mis met deze reactie, maar voor mij is het niet knap, maar logisch. Sommige mensen zeggen dat ze het ‘knap’ van ons vinden, omdat we het weer aan durven en dat we niet af geschrokken zijn door wat er met Lars is gebeurd.

Nou nee hoor, Lars was zo geweldig, natuurlijk willen wij nog een kindje. Onze kinderwens is alleen maar groter geworden door hem. Hij liet ons voelen hoe geweldig het voelt om papa en mama te zijn. Of we bang zijn? Ja, natuurlijk zijn we ook bang, maar de liefde wint altijd.

Het leven draait niet alleen om een kindje

Dit zegt mijn vriend wel eens en ik snap wel wat hij daarmee bedoelt. Ik heb hem, we hebben een huis, familie, vrienden en daar ben ik ook gezegend mee. Alleen voelt het voor mij wel zo, dat het leven nu om een kindje draait. Ik ben moeder, moeder van Lars en een hele trotse. Ik heb een groot moederhart wat brandt van liefde, maar die liefde kan geen kant op. Dat ik mama van Lars mocht zijn is echt het beste wat me ooit is overkomen en nu wil ik naast mama van Lars ook een uitvoerende moeder worden.

Ik zeg  wel eens: ‘Ik wil er weer bij horen’. Hiermee bedoel ik dan de club ‘moeders’. Ik weet dat ik erbij hoor, maar voor de buitenwereld is dat niet altijd zo. Ik wil gewoon weer een dikke buik en uiteindelijk een kindje om voor te mogen zorgen. Baby’s, kinderwagens, luiers en zwangere vrouwen lijken me dan ook weer makkelijker te worden. Dan hoef ik niet altijd alles aan Lars, maar kan ik het ook aan het kindje in mijn buik koppelen.

Natuurlijk wordt een zwangerschap ook moeilijk en angstig. Daar komen ook weer allemaal emoties bij kijken en mijn vriend zou de bevalling het liefst helemaal over willen slaan, maar dat zie ik dan wel weer. Ik zal jullie daar dan ook over vertellen en wat mij betreft kan dat niet snel genoeg zijn!

Wil je het dagboek (de blogs) van Margriet blijven volgen? Blijf via Facebook op de hoogte

Margriet is de mama van Lars*. Lars is op 13 mei 2016 geboren en op 20 mei 2016 overleden aan de gevolgen van ernstig zuurstoftekort tijdens de geboorte. Ze heeft na het verlies van Lars de webshop Lovelars geopend waar zij tastbare herinneringen aan je overleden baby aanbiedt zoals herinneringsknuffels gemaakt van kleding van je kindje en handbeschilderde herinneringsschatkistjes.

Inmiddels heeft Margriet weer een zwangerschapswens en wil de emoties die daarbij komen kijken met jullie delen. Hiermee hoopt ze steun en herkenning te geven aan andere mama’s die in een soortgelijke situatie zitten, maar wil ook mensen bereiken die zelf iemand kennen die hiermee worstelt en hoopt een stukje begrip te creëren voor de reacties en emoties die hierbij komen kijken.

  2 reacties op “Zwangerschapswens, van geheim naar geen geheim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram