Liever bij mij, review

Liever bij mij…

Ik leg het boek opzij, in de box speelt Puk en de tranen stromen langs mijn wangen. Nog maar een paar verhalen heb ik gelezen en ik weet nu al dat het boek voorlopig de kast in zal moeten. Dit kan ik nu niet hebben. Wat een liefde straalt er uit de verhalen, maar wat een verdriet. En voor een paar maandjes probeer ik mijn ogen te sluiten voor dit verdriet.

liever bij mij, boek
Liever bij mij
Liever bij mij

Het boek ‘Liever bij mij’ komt uit. Een bundel ervaringsverhalen van ouders van overleden kinderen. Ik neem contact op met Irene van Wesel, zij stelde het boek samen. Ik ben echt enorm benieuwd naar het boek. Ik vind namelijk dat het nog ontbreekt aan een boek met ervaringsverhalen van ouders van overleden kinderen. En toen ik hoorde dat Irene het ging samenstellen wist ik dat het een prachtig boek moest worden!

Binnenkomer

Al snel valt het boek op de mat. “Wow, wat een dik, zwaar boek…” verbaas ik me. Dat geeft al meteen aan hoe graag mensen hun verhaal willen delen, hoe graag men de naam van hun overleden kindje noemt. Maar ook meteen besef je je even dat dit maar een klein deel is van alle ouders die een kindje moeten missen. Ik blader even rond en zie al bekende namen. Ik begin ook maar meteen te lezen. Of dat nou zo’n goed idee was…

Het boek

De verhalen lezen ontzettend fijn. Dat klinkt natuurlijk gek, aangezien het om zoveel pijn en verdriet gaat. Maar de opbouw van de verhalen is zo gemaakt dat je er meteen ‘in’ zit. Je ziet jezelf heel even voor je wat de mensen doorgemaakt hebben. Ieder verhaal is uniek en je staat steeds weer met verbazing dat er zoveel mis kan gaan bij zo’n klein teer leventje. En het zijn er zoveel, veel teveel…

Elk verhaal komt keihard binnen. Ik beleef de pijn werkelijk met de ouders mee. Het is heel erg confronterend. De pijn om Juul is weer heel sterk. Dit vind ik nooit erg. Het is soms zelfs even ‘fijn’, het brengt me namelijk even terug naar de week dat we haar nog bij ons hadden. De angst die ik er op dit moment bij krijg voel ik echter liever niet… elk verhaal is uniek en ik heb net een baby. De angst, angst dat mijn baby niet blijft leven, is al misselijk aanwezig en met het lezen van al deze verhalen groeit het nog meer. Ik weet dat ik het boek voorlopig niet kan lezen. Iets wat ik ontzettend jammer vind, maar ik weet dat ik het later weer op zal pakken.

Later…

Een flink aantal maanden verder pak ik het boek weer op. Mijn angst dat Puk ook dood zal gaan is niet weg, maar ik weet wel hoe ik ermee om moet gaan. Nu kan ik eindelijk ‘Liever bij mij’ lezen!

Nog niet eerder las ik een boek met zoveel openheid. De ouders laten je een heel intieme blik uit hun leven meemaken. En niet zomaar een blik, nee, de meest belangrijke gebeurtenis uit hun leven. Want, zoals ze wel eens zeggen: “Er zijn twee periodes in het leven van ouders van overleden kinderen, het leven voor en het leven na….”

De meest intieme periode welke zij ooit zullen meemaken hebben ze met ons gedeeld. Ik voel me meteen verbonden met deze ouders en eigenlijk zou ik ze 1 voor 1 willen opbellen en ze vertellen hoe prachtig ik het vind. Ik voel hoe groot de liefde en trots naar hun kinderen toe is. en dat is wat we allemaal zo graag laten zien…

 Korte beschrijving

Liever bij mij… vertelt het verhaal van 33 ouders en paren die een kindje, soms meerdere kindjes, verloren tijdens of na de zwangerschap. Zij namen daarmee niet alleen afscheid van hun baby, maar ook van alle dromen en wensen die zij voor hem of haar in gedachten hadden. Sommigen van hen stonden voor de loodzware keuze de zwangerschap af te breken, anderen werden plots geconfronteerd met een stille echo. Er zijn ouders die hun kindje dagen na de bevalling moesten laten gaan, maar ook papa’s en mama’s die een ouder kindje plots verloren. Hun verhalen zijn zo divers. De manier om met rouw om te gaan uniek, net als de gevoelens rondom het verlies, en toch delen zij hun gemis. Het verdriet om een kindje dat er niet meer is, ongeacht hoe oud of jong.

Liever bij mij is te vinden via: Liever bij mij

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram