invisible siblings

My life….onzichbare grote zus en broer.

Verdriet, uit het niets

Een doodgewone zondagavond. Een beetje brak van een supergezellig feestje. Geen vuiltje aan de lucht… En toch zit je van het ene op het andere moment met een overstuur meisje op je schoot. De 14-jarige puber die af en toe al erg volwassen lijkt, die heel zelfstandig is, is weer even helemaal klein. Ze wil maar één ding en dat is haar zusje terug. Net wanneer je denkt dat je met z’n allen weer vooruit gaat krijg je de bevestiging dat deze zware momenten je leven lang terug zullen komen.

Invisible siblings

Al regelmatig lezen jullie via mijn blogs hoe het voor een invisible mom is. Daarnaast heeft Ewout als invisible dad ook zijn verhaal met jullie gedeeld. Maar hoe is het voor Danny en Nikki? De invisible siblings…

Danny lijkt het allemaal een plek te hebben gegeven. Hij praat er niet uit zichzelf over, maar als wij het over Juul hebben lijkt hij dit geen probleem te vinden. Uiteraard heeft hij ook zijn verdriet, maar dit ligt niet op de oppervlakte. Bij Nikki ligt het anders. Bij haar komt het soms ineens de kop opsteken. Een hele periode gaat het prima en dan ineens is de heimwee naar haar zusje weer terug.

Zo ook nu. We proberen vaak te achterhalen waar het vandaan komt. Als moeder wil je niets liever dan dit nare gevoel bij haar weg te nemen. Want vaak als je de oorzaak van iets kan vinden, kun je het ook oplossen. Maar dit is niet op te lossen, dat weet ik wel… Ze zal dit de rest van haar leven moeten meedragen. Nu is zijn het de lessen op school, die alleen maar over zwangerschap en verzorging van baby’s gaan. Later is het haar eigen zwangerschap. Ik denk niet dat zij een roze wolk zal vinden tijdens haar zwangerschap (niet nu, later pas hoor….veel later). Daar heeft ze teveel voor meegemaakt. En hoe zal Danny zich voelen als zijn vrouw (ook later) zwanger is? Hoe angstig zal hij zijn?

Hoe help je je kinderen?

Mijn kinderen zitten in de pubertijd. Ik kan alleen spreken over wat wij hier ervaren. Daarnaast is het natuurlijk heel persoonsgebonden en ligt het aan de situaties waar je je in bevindt. Ook jongere kinderen zullen veel vreemde, onbekende emoties ervaren. Emoties die ze helemaal geen plek kunnen geven. Emoties die wij al geen plek kunnen geven. En wat moet je dan als ouder? Hoe kun je jouw kind helpen, hoe kun je zeggen dat het wel weer goed komt…Want je weet dat het niet meer goedkomt, je weet dat je dit nooit meer terug kunt draaien. Je weet dat dit een plek moet krijgen in je, altijd zal dit een deel van je blijven.

Ik hoor vaker dat men niet weet waar en welke hulp ze moeten zoeken voor hun kindje. Soms is er heel erg behoefte naar. En ook dat ligt per kind verschillend. Nikki heeft rouwverwerkingshulp gehad, Danny niet. Ik denk dat je om te beginnen moet accepteren dat verdriet hebben erbij hoort. Daar is niet altijd hulp voor nodig. Misschien hebben juist de kinderen die geen verdriet uiten de hulp nodig. Ik heb ook de neiging om de tranen van de kinderen weg te halen, maar soms is het juist zo goed ze even toe te laten.

Boeken voor kinderen

Titel: De vraag van eendeend
Auteur: Leen van den Berg
Illustrator: Ann Ingelbeen

Waar ga je heen als je dood bent? Dat is de vraag van eend. Het is een belangrijke vraag, want eend heeft onlangs haar kuiken verloren en haar verdriet is groot en eindeloos. Iedereen die ze ontmoet heeft zijn eigen antwoord op de vraag die haar bezighoudt.

Titel: Bedje in de wolkenwolken
Auteur: Birgit Vandermeulen
Illustrator: Iris Boter

Als in de lente Joeps zusje Maike te vroeg geboren wordt, blijkt dat zij maar kort kan blijven leven. Al heel vlug moeten papa, mama en Joep afscheid nemen van haar. Ze geven Maike duizend kusjes en aaien haar over haar bolletje. ‘jij bent mijn lieve zusje’, zegt Joep,’en ik zal je nooit vergeten’.
Een rijk geïllustreerd prentenboek dat hulp biedt bij het proces van verlies en verwerking bij het plotseling overlijden van een broertje of zusje in een gezin.

Titel: Om nooit te vergetennooit_vergeten
Auteur: Linda Klein
Illustrator: Nynke Mare Talsma

‘Imme,’ zegt mama, ‘Stippel is doodgegaan.’ Imme schrikt. ‘Stippel was nog helemaal niet oud!’ Mama zucht. ‘ Niet iedereen gaat pas dood als hij oud is.’ Imme is even stil. ‘Lotte was ook niet oud, opa wel. Ik vergeet ze nooit.’

Titel: De gouden balgouden_bal
Auteur: Kristien Dieltiens
Illustrator: Seppe Van den Berghe

Ergens ver weg, maar tegelijk dichtbij, leeft een kind. Het is erg gelukkig, tot het zijn gouden bal verliest. Het vertrekt naar de aarde om de bal te zoeken en wordt er als mensenkind geboren. Het kind groeit op bij zijn ouders, maar op een dag vindt het zijn bal en keert het terug naar waar het vandaan is gekomen. De moeder en de vader voelen alleen verdriet. Als ze zien dat de hemel een andere glans heeft gekregen, komt er heel langzaam een nieuwe warmte in hun hart.
Heruitgave met nieuwe illustraties van een bijzonder verhaal over afscheid en verlies, maar tegelijk over het geluk mens te mogen zijn. Voor iedereen vanaf 5 jaar.

Titel: Het hart in de flesfles
Auteur: Oliver Jeffers

Er was eens een doodgewoon meisje. Op een dag gebeurde er iets wat haar verdrietig maakte. Dus stopte ze haar hart in een fles en hing die om haar hals. Maar daarna leken de dingen leger dan ze geweest waren. Zou ze weten hoe en wanneer ze haar hart terug moest krijgen?
De Engelse kunstenaar Oliver Jeffers schreef en illustreerde een tijdloos verhaal over liefde en verlies en laat zien dat er altijd hoop is.

Titel: Kikker en het vogeltjekikker
Auteur: Max Velthuijs

Bij de rand van het bos ligt een vogeltje. ‘Kijk, zegt kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer. “Hij slaapt,’ zegt varkentje. Maar haas zegt: ‘Hij is dood. “Dood? ’vraagt kikker. ‘Wat is dat?’
Kikker heeft een vogeltje gevonden: hij haalt Varkentje erbij en ook Eend en Haas voegen zich bij het gezelschap. De laatste stelt vast dat het vogeltje dood is en filosofeert: ‘Iedereen gaat dood’. De dieren begraven het vogeltje en gaan vervolgens spelend over tot de orde van de dag. Een fraai prentenboek met aquarellen in kleur en een tekst, die uitstekend geschikt is om aan jonge kinderen voor te lezen.

Prentenboekverfilming: Kikker en het vogeltje

Bovenstaande boekentips komen van IMA afscheidszorg. (Uitvaartverzorging voor baby’s en kinderen)

Op zoek naar meer tips? Of heb je tips voor een ander?: Forum vlinderkindje

My life blogs, how is your life?!

Liefs Nathalie

  2 reacties op “invisible siblings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram